HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Günlük Alınması Gereken Protein Miktarı Nedir?

16-07-2023 16:41
Günlük Alınması Gereken Protein Miktarı Nedir?
Günlük alınması gereken protein miktarı nedir?

Protein vücuttaki bütün biyolojik süreçlerde yer alır, günlük olarak yeterli miktarda tüketilmesi gereklidir. Özellikle spor yapan bireylerin protein ihtiyacı spor yapmayanlardan yüksek olur.
 

Günlük alınması gereken protein miktarı kişinin yaşı ve hareket düzeyine göre değişkenlik gösterse de spor yapmayanlarda günlük kilogram başına 0,8 gram protein alınması önerilir. 

Erkek ve kadınlar için günlük alınması gereken protein miktarı değişkenlik göstermez. 

11-14 yaş grubu erkek ve kızlarda alınması gereken protein miktarı kilogram başına 1 gram iken, diğer yaş grupları için bu miktar kilogram başına 0,8 gramdır. 

Hamilelik döneminde olan kadınlar için günlük alınması gereken protein miktarı değişkenlik gösteriyor. Kişilerde kilogram başına 0,8 olan günlük protein ihtiyacı hamile kadınlarda 1.1 grama kadar çıkmaktadır. 

Spor Yapmak Günlük Alınması Gereken Protein Miktarını Nasıl Etkiliyor? 

Spor yapmak günlük alınması gereken protein miktarının artmasına neden olur. Bireyin yaptığı spor branşına göre, günlük alınması gereken protein miktarı değişkenlik gösterebilir. Bu duruma göre birey vücut ağırlığı ile dayanıklılık egzersizleri (koşu, sıçrama, denge koordinasyon) yapıyorsa kilogram başına alması gereken protein miktarı 1,0 ile 1,6 arasında değişirken, kuvvet ve güç egzersizleri (vücut geliştirme) yapan birey için bu miktar 1,6- 2,0, futbol, basketbol gibi sporları yapan bireyler için 1,4-1,7, karma dövüş sanatları ya da daha ağır spor yapan bireyler için 1,4- 1,7’dir. 

Yeterli Miktarda Protein Alınmazsa Ne Olur?

Protein içerikli besinler vücudun kan şekerini dengede tutarak, tatlı isteğinin önüne geçer. Yetersiz protein alınımında dengede olmayan kan şekeri sebebiyle birey daha fazla tatlı yeme isteği duyar. 

İnsan vücudunda karbonhidratların, yağların deposu vardır, proteinin deposu yoktur. Kaslar protein yapıdadır ve yeterli protein alınmazsa vücut protein ihtiyacı için kasları parçalar.  

Yetersiz protein alınımında bağışıklık düşer, kişi unutkanlık yaşayabilir, stres hormonları artar, uyku düzeni bozulur. 

Alınması Gereken Miktardan Fazla Protein Alınımında Ne Olur? 

Alınması gereken miktardan fazla protein alınımda özellikle kilogram başına 3 gr protein alınarak yapılmış olan araştırmalara göre proteinin böbrek üzerinde ağır yük oluşturmadığı bulunmuş olsa da daha fazla protein tüketimlerinde böbrek rahatsızlığı oluşabilir. Böbreklerde taş oluşma riski artar. 

Bu sebeple protein alınımı yeterli miktarda olmalıdır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.